Literatuur om paddenstoelen mee te determineren

Paddenstoelen determineren is helaas niet zo eenvoudig als het lijkt. Zonder goede literatuur en microscoop is het vrijwel onmogelijk een soort correct op naam te brengen. Deze pagina geeft een redelijk overzicht van mogelijkheden om paddenstoelennamen op te zoeken. De hier vermelde boeken vormen echter maar een klein deel van wat er werkelijk bestaat. In onze bibliotheek kunt u veel werken zelf raadplegen. Als u hulp wilt bij het determineren kunt u bovendien contact zoeken met een districtscoŲrdinator of consul bij u in de buurt. Klik in de kaart! (venster sluit automatisch)

Welke literatuur gebruiken?

Paddenstoelenliteratuur is veelal specialistisch. Algemene plaatjesboeken hebben als nadeel dat er altijd maar enkele soorten in staan (200-1200 soorten is slechts een deel van de 4400 soorten die in ons land voorkomen!) en bovendien is determinatie op basis van een foto of tekening altijd onzeker. Het is dus raadzaam uw determinaties altijd door een kenner te laten controleren! In het algemeen geldt: hoe groter uw kennis, hoe voorzichtiger u wordt! Toch raden wij u aan met plaatjesboeken te beginnen en dan vooral goed de beschrijvingen te lezen. Zo leert u op de juiste kenmerken te letten.

Plaatjesboeken
Mycologische bibliotheek NMV
De Nederlandse Mycologische Vereniging beschikt over een eigen bibliotheek. Leden van de vereniging kunnen hier tijdschriften en boeken inzien en onder bepaalde condities lenen. Meer info

Informatie bij de Bibliothecaris: Dr. G.J.M. Verkleij
p/a Centraal Bureau voor Schimmelcultures
Telefoon: (030) 212 2600
Bezoekadres: Uppsalalaan 8, 3584 CT Utrecht,
Postadres: Postbus 85167, 3508 AD Utrecht.
Boeken met determinatiesleutels
Determinatiesleutels in Coolia
Wetenschappelijke Mededelingen KNNV
MonografieŽn
Atlassen en overzichten
Speciale boeken over Ascomyceten
Speciale boeken over Myxomyceten
Tijdschriften
Zoekt u antiquarische boeken? Kijk bij ANTIQBOOK
Online determinatiesleutels
Cool & vd Lek 1913 Swanenburg de Veye Michael - Hennig - Kreisel II A. Marchand 1 J. & M. Erhart C. Bas et al 1983